Kiitos veteraaneille 6.12.2011

Itsenäisyyspäivänä 2011

Kunnioitetut sotiemme veteraanit.

Lämmin tervehdys Kylmäkoskelta.

Olen syntynyt vuotta ennen talvisotaa Kylmäkosken asemalla. Elin lapsuuteni ja nuoruuteni Kylmäkoski-yhtiön alueella, aikana jolloin Suomi oli sodassa.

Yhtiössä tehtiin puolusvoimille lentokoneen osia, parakkeja ja ruumisarkkuja. Kesäsodan 1944 aikana arkkuja oli monesti kymmenittäin rautatien vieressä odottamassa junaan lastaamista. Se on jäänyt lapsen mieleen kammottavana asiana. Kylmäkosken sankarivainajathan tuotiin junalla asemalle, josta ne vietiin hevoskyydillä hautausmaalle.

Kyytimiehenä oli Kustaa Salminen, Salmis-Kustaa. Hän on kertonut, että lääkäri kirjoitti hänelle palkkioksi 400g pirtua, kun muuten joskus kesäaikana kuljetus ei olisi onnistunut. Muutaman kerran muistan olleeni sankarivainajan hautajaisissa, jos vainaja oli tehtaan väkeä.

Nämä muistot ovat rakentaneet itselleni syvän kunnioituksen teitä veteraaneja kohtaan. Tehän taistelitte meille itsenäisen isänmaan, niin että tänäänkin voimme tätä päivää juhlia.

Lopuksi kerron teille ensimmäisestä ansaitsemastani tilistä.  Sodanaikana kotirintamalla olevilla oli velvollisuus ottaa osaa yhteisiin töihin. Olin Äitini Aili Salon kanssa Tienhaara talon pellolla heinätöissä.  Mukana oli muitakin  naisia lastensa kanssa. Siellä tuli puheeksi, että olen kova poika laulamaan. Paikalla olijat ryhtyivätt yllyttämään minua ja lauloin heille ”Mä vartiossa seison ja yössä yksinäin”. Lupauksensa mukaan he keräsivät minulle kolehdin. Se oli ensimmäinen tilini.

Hyvää itsenäisyyspäivää 2011

Kylmäkosken asemankylässä Erkki