Seuran historiaa

Kylmäkoski-Seura ry:n toimintaa ja tavoitteita

Kylmäkoski-Seura ry:n syntysanat lausuttiin v. 1960, jolloin toiminta alkoi ripeästi. Seuraavana vuonna pidettiin Manttaalitalolla kotiseutujuhla näyttelyineen. Viimeinen pöytäkirja siltä erää on vuodelta 1962. Olemme yrittäneet ottaa selvää, mihin jatko kariutui. Selvää syytä ei ole löydetty, muistajia on vähän, ja kaikki sanovat, että esim. mitään riitoja ei ollut.

Hiljaisuudesta tuli pitkä. Kun Kylmäkosken kunta täytti 100 vuotta, minulta kyseltiin yhdistyksen toiminnan uudelleen alkamista. Toimivathan Toijalassa ja Urjalassa kotiseutuyhdistykset vilkkaasti. Ensin piti tietysti löytää yhdistyksen säännöt ja rekisteripaperit. Aikaa kului melkein pari vuotta ennen kuin ne  tulivat esiin kunnan arkistosta, samalla pieni talletus yhdistyksen tilillä.

Kirjasto kutsui 1997 yleisen kokouksen koolle pohtimaan Kylmäkoski-Seuran tulevaisuutta. Intoa tuntui olevan, nimettiin johtokunta ja toimihenkilöt. Harmiteltiin sitä, että monta vuotta oli mennyt hukkaan, kun ei oltu kerätty perinnetietoa talteen. Tosin kirjasto oli koonnut kuvallista, sanallista aineistoa ja äänitteitä jo 70-luvun alusta lähtien omaan arkistoonsa. Kulttuurilautakunnan toimesta oli myös kerätty valokuvia ja suurennettu niitä tunnistettaviksi. Kirjastossa järjestettiin valokuvista  siksi useita näyttelyitä. Kylmäkoskella ei ole omaa museota. Sitä varten oli tosin kerätty esineitä jonkin verran 60-luvulla. Kotimuseoita on joitakin, onneksi.

Eija Sinda teki melkoisen kulttuurityön kunnostaessaan Kylmäkosken Wanhan Myllyn. Siitä tuli keskeinen paikka yhdistyksen kesätapaamisille, joiden yhteyteen Eija Sinda, kirjasto ja yhdistys järjestivät taidenäyttelyitä (mm. Favén,  Lumikangas, Johann Schneiderin ikonit). Monet käsityöaiheiset näyttelyt ryijyistä, kansallispuvuista  kastemekkoihin, lasten leluista kahviin ja pula-ajan emännän töihin olivat esillä. Esineet on saatu lainaksi kodeista, talkoilla pystytetty ja pidetty yövahtia. Parhaina kesinä oli kolmekin näyttelyä, lisäksi konsertteja ja luentoja. Uutena muotona on ollut jo kahtena vuonna Talkkunan syönnin MM-kilpailut, jotka järjestetään Kuuman kiven heiton yhteydessä lauantaina viikkoa ennen juhannusta. Kuuman kiven on heittänyt tunnettu nykyinen tai entinen kylmäkoskelainen kenraalista suurlähettilääseen ja kyykän Suomen mestariin, onpa joukossa ollut pormestarikin. Tänäkin vuonna on heittämisen lisäksi MM-kilpailu ja Pilvenpiirtäjien taidenäyttely. Yhtenä kesänä leikittiin vanhoja leikkejä Taipaleen kentällä ja Tuomelassa. Ensi kertaa heitettiin myös oikeaa lestiä. Kaikki saivat osallistua leikkeihin.

Toimintaa uudelleen aloitettaessa oli kassa lähes tyhjä. Varoja on kerätty mm. vuosijulkaisuilla, jotka saatiin monistaa kunnan monistuskoneella. Valokuvien monistusjälki oli valitettavasti tosi heikko. Julkaisujen sisältö koostui vanhoista kirjoituksista ja ajankohtaisista aiheista. Talkoilla julkaisut nidottiin ja hoidettiin myynti. Kirjasto oli keskeisenä paikkana. Kari Maijala suunnitteli yhdistykselle pinssin ja korttisarjan. Risto Puhakka lahjoitti myyntiin omia musiikkikasettejaan.

Kylmäkoski-Seuran esityksestä Akaan opistoon perustettiin perinnepiiri keräämään kuvallista ja sanallista materiaalia Kylmäkoskelta. Samalla syntyi ajatus perinnekirjan tekemisestä, jotta kerätty aineisto ei jäisi vain arkistojen kätköihin. Viime jouluksi ilmestyi kolmas osa ”Lämmin tervehdys Kylmäkoskelta”, joka on saanut hyvän vastaanoton. Perinnepiiri ja yhdistyksen hallitus (ent. johtokunta) ovat  järjestäneet keväisin pienimuotoisia tutustumis- ja kuvausretkiä eri puolille kuntaa. Olemme järjestäneet myös opastettuja retkiä muualta tulleille matkalaisille.

Yhdistyksemme on tehnyt esityksiä mm. uusista tiennimistä, kunnan nimikkokasvista (valkovuokko), nimikkolinnusta (koskikara) ja –kalasta (kuha). Jalantijärvestä voi pyytää kuhaa ja rannalla on lisäksi Kuhavuori. Kylmäkosken kunnan entisestä valtuustosalista tuli ehdotuksestamme Kylmäkoski-Sali.

Viimeisimpiä anomuksia kunnalle oli Kylmäkosken vaakunan täydellinen käyttöoikeus kunnan lakattua ja Kylmäkosken kunnan 100-vuotisjuhlarahaston saaminen sääntöjemme mukaisesti kulttuuritoimintaan. Sitä varten on perustettu oma tili ja Tilin käyttösuunnitelmaa laaditaan parhaillaan. Valitettavasti käyttösuunnitelmaa päästään toteuttamaan vasta ensi vuonna.

Aivan uudenlainen tehtävä tuli yhdistyksellemme Kylmäkosken kirkon sulkemisen myötä vuoden 2011 tammikuussa asian johdosta järjestetyssä yleisötilaisuudessa, jossa nousi esille keräyksen järjestäminen korjauksen tueksi. Yhdistykselle esitettiin kysymys :”Voisiko Kylmäkoski-Seura ry toimia varojen kerääjänä?” Yksimielisesti yhdistyksen johtokunta halusi olla keräyksen suorittajana. Keräyksen kesto on kaksi vuotta ja se tapahtuu suoraan keräystilille. Jo nyt ovat myös esiintyjät halunneet järjestää konsertteja ja keränneet esim. tilaisuuksista vapaaehtoisia kahvirahoja. Tällä hetkellä on myynnissä myös taiteilija Minna Poluksen suunnittelemia kortteja ja pinssejä.  Suunnitteilla on myös riipus mallina kirkon pyöröikkuna.

Yhdistyksen uudet ajankohtaiset säännöt on laatinut Elise Puranen, joka on ollut myös yhtenä netti-sivujen kokoajana.

Yhteistyötä tehdään seurakunnan, yhdistysten, kirjaston ja monien muiden tahojen kanssa. Meille esitetään kysymyksiä vanhoista ja uusista asioista, esim. ihmisistä, tavoista, kartoista, koko elämän kirjosta. – Mielenkiintoista, eikö totta.

Kylmäkoskella 28.4.2011

Marja-Leena Seppälä, sihteeri